Amanah Saham Bumiputera 2 Officially Launched



ASB2As highlighted during 2014 budget, on 2nd April 2014 Permodalan Nasional Berhad (PNB) officially launched Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB2) fund. This is the 10th fund managed by PNB & it is aimed to empower the Bumiputra economy. The fund size is 10 billion units.

ASB2 is a fixed price fund at RM1 each unit. Most of the fund features, are very much similar to first ASB except that ASB2 fund is Mixed-Type fund rather than Equity.

ASB2 has two types of account. The first type is Akaun Bijak, which is open to investors as young as six months until 18 with a maximum investment of 50,000 units. The second type of account is Akaun Dewasa is for those above 19 with a maximum investment of 200,000 units per investors.

Similar to ASB, investors may invest in form of investment book or certificate.

In conjunction with the launched, those who invest in ASB2 between now and 31st December 2014 would earn 10 additional units, subject to availability.


Leave a Comment

  • jen 4th April, 2014, 10:33 am

    Can non bumiputra appy for it?

    Reply
    • ads 4th April, 2014, 10:57 pm

      if NON-BUMI can apply, you WILL see ASNB full crowded.
      Plan also named ASB = BUMIPUTERA. still need ask

      Reply
  • modern 5th April, 2014, 8:33 am

    syariah compliance? syariah panel?
    it’s for bumiputra, but not recomendded for muslim.

    there are alots more out there with syariah compliance.

    Reply
  • matt 5th April, 2014, 5:33 pm

    this is not syariah compliant..but not many malay muslims care esp the kampung folks..

    Reply
  • pelabur 5th April, 2014, 7:29 pm

    Status shariah untuk ASB2 masih belum ditentukan oleh SC & kita sendiri masih belum tengok “portfolio” ASB2 ini. Jadi masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan yang ianya tidak patuh shariah.

    Untuk pengetahuaan semua PNB sendiri ada panel Shariah yang ditubuhkan selepas Majlis Fatwa Kebangsaan mengharuskan pelaburan dalam ASN & ASB pada 2008. Pengharusan ini datang dengan syarat iaitu PNB mesti ada panel Shariah (telah pun ditubuhkan) dan PNB mesti mengurangkan peratusan pemilikan saham yang tidak patuh Shariah seperti Maybank & BAT. Ini dalam proses. Kalau kita tengok peratusan ini sejak tahun 2008, memang ada penurunan setiap tahun. Pihak Majlis Fatwa Kebangsaan berpuas hati dengan perkembangan ini.

    Kenapa perlu penurunan yang “gradual” & tidak boleh tukar sahaja? Kita semua tahu dana ASN & ASB ni terlalu besar, melebihi RM120 billion. Terlalu berisiko untuk PNB & ekonomi Negara sekiranya buat tukaran secara mengejut. Kita harus ingat, tukar RM120 billion, bukan macam buka & tutup suis. Ianya melibatkan penjualan & pembelian saham di Bursa Malaysia. Kalau pemegang amanah yang mempunyai dana yang sangat besar seperti PNB membuat urusan yang sangat besar seperti ini, ianya akan memberi kesan yang teruk keatas Bursa Malaysia & juga syarikat yang terbabit termasuklah ekonomi Malaysia.

    Reply
  • 1mdb.com 5th April, 2014, 7:46 pm

    modern & matt, you should find more information before jumping into conclusion.

    Reply
  • Jogho 5th April, 2014, 8:27 pm

    Hi everyone,

    Just surfed ASNB’s website and found something interesting about ASB2, namely:-

    Caj Jualan
    Pengurus tidak mengenakan sebarang caj jualan buat masa ini. Walau bagaimanapun, Pengurus mempunyai budi bicara mutlak untuk mengenakan caj jualan sehingga 1% daripada jumlah yang dilaburkan.

    Caj Jualan Balik
    Pengurus tidak mengenakan sebarang caj jualan balik buat masa ini. Walau bagaimanapun, Pengurus mempunyai budi bicara mutlak untuk mengenakan caj jualan balik sehingga 1% daripada jumlah yang dikeluarkan.

    Pembayaran Jualan Balik
    Berdasarkan kepada Garis Panduan Tabung Unit Amanah, pembayaran boleh dibuat dalam tempoh 10 hari dari tarikh penerimaan permohonan jualan balik. Walau bagaimanapun, Pengurus akan berusaha untuk membuat pembayaran serta-merta.

    Such terms are not found in ASB.
    Thank you.

    Reply
    • Sharif Rahman 7th April, 2014, 2:50 pm

      Very helpful info. This is a big issue that many will probably overlooked. It is unlikely for them to impose it during “good times”, but most likely during the “bad”. So everyone should take this into consideration.

      Reply
    • 1mdb.com 7th April, 2014, 6:19 pm

      Yes, something to look into. However I doubt they will impose it anytime soon. If you think, this term cause some drawback to ASB2 then it is better invest in ASB unless you already invest to the maximum.

      Reply
  • Sharif Rahman 7th April, 2014, 8:37 am

    Isu interest/faedah ini selalu dibangkitkan ramai. Saya telah mengkajinya dengan amat mendalam dan telah melakukan pengiraan yang detailed (simulasi komputer). Saya juga telah menelitinya di dalam AlQuran sendiri. Riba yang disebut di dalam AlQuran bukanlah Interest/faedah yang selalu disebut ramai. Ulama sendiri pun berbelah bagi. Tetapi ulama tidak pernah melakukan simulasi komputer. Saya telah melakukannya dan saya dapati, memang tidak benar. Malah, conventional loans are pretty islamic as far as the eye can see. So usah risau mengenainya.
    Di dalam bahasa arab, interest dipanggil “faidah” bukannya riba. Riba pula mempunyai makna yang lain, tetapi diletakkan nama yang lain oleh para u know who lah. Ini samalah juga dengan siksa kubur yang selalu digunakan untuk menakut-nakutkan org, tetapi Allah jelaskan di dalam AlQuran apakah yang akan terjadi kepada seseorang apabila dia mati. Tiada penyiksaan.
    Anyway, semoga anda semua tidak risau lagi dan tidak dijadikan “bahan makanan” oleh mereka yang bodoh tetapi tamak.

    Reply
    • 1mdb.com 7th April, 2014, 1:01 pm

      When do you plan to make a book about this issue?

      Reply
  • Sharif Rahman 7th April, 2014, 3:03 pm

    After the twin book is published (Siri Kegagalan Emas Sebagai Matawang), which is planned for release at the end of the year, then I will have more time to study this issue and think on how to present it ideally for readers. It is a big subject, however the explanations are rather simple. But i must first explained what is the exact word for Riba in the Quran. This will take a little bit of time. For now, I only selected just a few people and so far, none of them can counter the facts given. These are the fortunate few who currently knows what Riba is actually is, and they are grateful. Not just they understood what Riba is and isn’t, they also understand the concept of banking. No doubt they will continue their own study on the issue using the information i gave. However, there is one other study I want to do, before I write a book on this matter. I also took the time to engage lots of people everywhere, debating and discussing on the major points. This way, i can sharpen the arguments better, and I can understand the mentality of the people who are saying interest is haram, but they openly engage in it without understanding it!

    Reply
    • Syamsul 7th April, 2014, 5:31 pm

      Got a few Q :-
      1. Allowable Bank loans to invest?
      2. Date of closing account ?
      3. Invest through EPF ?

      sharing is caring…
      🙂 TQ

      Reply
      • 1mdb.com 7th April, 2014, 6:01 pm

        Hi Syamsul,

        1.No information at this moment but maybe not allow because there is no fund history. Better check with ASNB

        2. Do you mean Financial Year End? If it is, FYE is 31st March

        3. No information at this moment.

        Reply
        • Ahmad Hati 11th April, 2014, 4:41 pm

          We need to wait next 31st March to know whether this Fund is good or not.

          Reply
  • pelabur 7th April, 2014, 6:10 pm

    Bagi yang masih ragu-ragu tentang keharusan ASB. Boleh tengok 2 video ni

    1. Fikrah: ASN/ASB dari perspektif Majlis Fatwa Kebangsaan
    http://www.youtube.com/watch?v=q55lWQ3aIWQ

    2. Penjelasan Halal Haram ASN & ASB oleh Prof Madya Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin
    http://www.youtube.com/watch?v=Vv28b36eu9c

    Reply
    • Sharif Rahman 9th April, 2014, 1:48 pm

      Saya baca komen oleh seorang penonton youtube ini yg menulis, “Tak paham, jadi halal ke haram?”. Ini selalu menjadi masalah, apabila para “ulama” yg rasa mereka “tahu” tetapi sebenarnya kurang tahu, gagal menjelaskan dengan mudahnya, boleh atau tidak. Maka mereka selalunya bercakap berjela2 tetapi jawapannya tidak kunjung tiba. Saya juga ada meneliti buku oleh UZAR, ya, memang terbelit saya membacanya, tetapi jawapannya tiada juga. Apakah conclusion penulisannya? Inilah yang selalu membuatkan org ramai frust.
      Mengapakah ASB tidak haram, jawapannya cukup mudah. Pertama, interest adalah sama sahaja dengan Profit, dan kedua2nya bukanlah riba. Bukankah org Bank Islam selalu tersilap sebut, “interest” apabila ditanya mengenai pengiraan mereka? Ianya sama sahaja.
      Kedua, adakah ASB melaburkan wang ke dalam perkara2 yang membantu umat, ke arah kebaikan sendiri dan org ramai. Jawapannya adalah ya.

      BTW tahukah para pembaca semua, zakat perniagaan tidak wujud dan apakah hukum membayarnya? Menurut penelitian saya, sudah pasti haram. Mengapa? Kerana syarikat menyalahgunakan wang para pelabur untuk membayar zakat, sedangkan zakat itu tidak perlu malah pelabur sendiri ramai yang tidak perlupun membayar zakat. Mengapakah mereka tidak boleh memikirkan akan hal ini? Ianya cukup mudah. Apakah hukum menyalahgunakan wang orang lain? Sudah pasti haram hukumnya.

      Saya ada jelaskan apakah beza zakat dan sadaqah di dalam buku siri kegagalan emas.

      Reply
      • Ahmad Hati 10th April, 2014, 3:27 pm

        Using depositors/shareholders to pay Zakat wil jeopardize the IFI. Company not compulsory to pay Zakat.

        Reply
  • megatti 16th April, 2014, 5:46 pm

    the first annual dividend is still unknown. wonder how many people are taking the risk going along with ASB2 before the dividend is announced.

    Reply